top of page
  • Thea Johnsen og Geir Risbakken

Intervju med Kim Nybakken

Updated: Feb 20
Stilling: Driftsleder/avdelingsleder for Sagatun Brukerstyrt Senter


Bakgrunn

Jeg heter Kim Nybakken og jobber som driftsleder for Sagatun Brukerstyrt Senter. Jeg jobbet 10 år i Posten på Hamar postterminal. Jobbet på sorteringa der, og jeg jobbet på Hamar musikkforretning samtidig. Jeg har og jobbet et par år på Cooplageret på Hjellum, eller i Coopsystemet da. Det har vel blitt en 12-13 år til sammen. Jeg begynte å jobbe da jeg var 16 år. Jeg er veldig ung ennå, og jeg har vært her i 18 år snart, da har jeg vel jobbet i nesten 30 år snart da. Det er ikke verst, til å være under 50. Bakgrunnen min ellers er at jeg har gått tre år på BI i markedskommunikasjon. Så har jeg gått folkehøyskole med musikk, rock- og poplinje, og så har jeg 23 år i Heimevernet. Det er liksom utdanningen min da. Jeg har en god del ledererfaring føler jeg, og en del grasroterfaring. Da jeg jobbet på Posten og på Coop, da er du ikke høyt oppe, men det er jo å plukke frukt og grønt, og sortere brevpost. Jeg føler jeg har jobbet meg oppover fra null til ti.


Fra tilfeldigheter til Sagatun

Det er vel kanskje en tilfeldighet hvordan jeg kom til Sagatun. Den gamle daglige lederen her var kompis med min mor, og han var engasjert i prosjektet Sagatun Brukerstyrt Senter. Han og andre brukere ville ha et musikkstudio nedi her, og han visste at sønnen til moren min var musiker. Han ville at jeg skulle komme hit og sjekke ut om det var mulig å ha et musikkstudio her, og jeg ble med på det. Akkurat den perioden der var jeg arbeidsledig en måneds tid fordi COOP skulle omorganisere ved å legge ned lageret på Hjellum. Da hadde jeg valget mellom å jobbe på Hjellum eller i Oslo, men jeg hadde hatt et lite samlivsbrudd, så det passet fryktelig dårlig å pendle til Oslo når du har en kid som skal i barnehagen. Jeg måtte si nei til det, og derfor så gikk jeg litt arbeidsledig. Da kom jeg hit og fikk se potensialet nede i kjelleren her, og sa at det var greit å ha studioet der. Da lurte han på om jeg hadde lyst til å bidra litt frivillig med å rydde og ordne litt inni her, for at det skulle bli et sånn brukerstyrt senter innen psykisk helse. Jeg visste ikke helt hva det var for noe, men jeg sa at jeg har jo tid, og driver ikke med noe spesielt, og at jeg kan like godt drive på litt på her. Det er det som er bakgrunnen for hvordan jeg kom hit da.


Jeg kom hit november 2005, og da var dette et helt nytt prosjekt som han hadde startet. Han trengte da noen medarbeidere, og da ble han kjent med meg. Jeg hadde tilfeldigvis litt den kompetansen han trengte da. Det var at jeg greide å jobbe praktisk, men jeg hadde og en bachelor fra BI, slik at jeg kunne jobbe litt administrativt. Da så han mulighetene, og da ville han ha meg på lønnstilskudd. Det var 6. januar 2006, og jeg rakk å jobbe frivillig i bare to måneder. Jeg kunne få en 60% stilling, men for meg så var ikke det nok. Da var Liv Christophersen, leder for Mental Helse i Hedmark og stiftelsestyreleder for Sagatun. De laget da en plan sånn at jeg kunne jobbe som fylkessekretær i Mental Helse Hedmark i 40% stilling, og 60% stilling på Sagatun Brukerstyrt Senter, slik at jeg da fikk full stilling. Grunnen til at det gikk var at det var Mental Helse i Hedmark som var stifter av Sagatun Brukerstyrt Senter, og da jobbet jeg på en måte med det samme, men på to forskjellige steder da. Jeg har egentlig bare jobbet meg opp fra der.


Jeg har møtt mange forskjellige folk her. Jeg er flink til å lese folk. Jeg har vært her i 20 år. Jeg er åpen til å ha en samtale med folk om alt mulig rart. Det har kanskje noe med modenhet å gjøre. Da jeg begynte her var jeg midt i 20-årene og nå er jeg midt i 40-årene. Man har jo fått litt erfaringer, og jeg tror jeg har fått fryktelig mye som er fornuftig da, og jeg kan være en god samtalepartner. Jeg har jo møtt sikkert flere tusen personer på alle disse årene her og fått litt erfaringer fra alle. I dag er jeg driftsleder her, og jeg har ansvaret for den praktiske driften av senteret hver dag. Det vil si at jeg har ansvaret for alt fra renhold til kantinedrift, til å følge opp ukeplaner. Følge opp brukere, følge opp fadderprosjektet, følge opp friluftsprosjektet, følge opp kreativt- og musikkverksted. Alle de lokale aktivitetene vi har på senteret her. Jeg har og ansvar for HMS sammen med verneombudet. Det vil si da det med brannsikring, internkontroll på kjøkken og matlaging, og det med internkontroll på det elektriske her. Jeg har og ansvar for generelt vedlikehold og pass av eiendommen da, Sagatun 47 a og b, samt hele uteområdet på tunet her. Jeg er og med på å være en støtte opp mot de andre avdelingen som er her, som er Recoveryskolen og ressursbasen, og jeg er med å ta imot gjester og organisasjoner, og tilrettelegge for møtevirksomheten her. Jeg jobber og med å videreutvikle Sagatun videre, og følge opp strategihandlingsplaner da. Kort sagt. Jeg er og IKT-ansvarlig, det vil si da internettansvarlig. Det vil si at jeg sørger for at det er WiFi og at kopimaskiner og alt det datatekniske skal funke. Driftslederen sørger for at dette huset funker som det skal.


Hobbyer

Jeg kaller jo meg selv litt for en metaldude da. Jeg har jo drevet med thrash- og deathmetal i nesten 30 år. Jeg begynte å spille gitar i 1991 og fikk min første elgitar i 92, og har vel spilt i band siden da. Jeg må skryte litt av at jeg var med i NM i rock i 1994 og 1995. Jeg ga ut min første plate i 2005 med et band som het Criterion, men det falt litt sammen. Da tok jeg og samlet de gjenværende medlemmene derfra og skapte Wyruz i 2002. Vi holder på den dag i dag. Vi har gitt ut et par plater, vært på europatur og spilt egentlig i hele Norge, bortsett fra Nord-Norge. Musikk har vært identiteten min, men etter hvert som man blir voksen blir jo prioriteringene annerledes. Jeg er 46 år og nærmer meg 50. Da er det jobb, hus og hjem da, men det er musikken som er lidenskapen min. Det er jo litt dataspilling også da. Det var jo mye mer av det før enn nå som voksen, men jeg vokste opp med Super Mario og første Nintendoen. Vi var de første som spilte på PC og jeg hadde Commodore 64 for eksempel. Jeg drev litt med PC-bygging og har vært igjennom hele den WOW-greia. Vi hadde jo et guild her på senteret som het Grevlinga, og var 10-20 stykker som spilte World Of Warcraft.

Råd til andre Bruk god tid når du er her. Du burde i hvert fall bruke et par år føler jeg. Det spørs jo litt hvor langt nede du er da, men bruk god tid. Utnytt fadderprosjektet. Hør på erfaringer fra eldre brukere. Ikke stress. Ikke tenk på at du skal komme dit du var før, men tenk på at du skal lande og få en bedre hverdag. Det er det som er målet. Bruk tid og prøv å fokusere på at problematikken din er ikke deg. Den er en del av det. Prøv å finn deg selv. Det er ikke lett, men prøv å fokusere på det gode og positive i deg selv. Et eksempel på dette er, hvis du har et problem og du lever problemet i 40 timer i uka. Gradvis tømmer du det problemet, men da blir det et lite tomrom. Det må du fylle med noe positivt og konstruktivt. Når du har behersket problemene dine, må du ha fylt opp med noe nytt som er betydningsfullt, som da er det nye fundamentet i livet ditt. Hva det er, det kan være alt mulig rart, men vi har i hvert fall en del basisaktiviteter her. For at du kan forberede deg litt mentalt og få litt ekstra overskudd for å ta den kampen. Bruk tid og ikke stress. Angst for eksempel, blir ikke borte på fem minutter. Du må jobbe med det hele tiden og du må regne med at det er der hele tiden, men det skal ikke være hele deg. Det hjelper ikke å bo på Maxi en uke om du har sosial angst. Du må jevnlig oppsøke situasjoner som gjør litt vondt over tid, men du må på en måte få en liten gevinst ut av det. Du må ikke sette deg i situasjoner du taper hver gang for da blir det verre.

Takk for intervjuet!


Intervju: Geir Risbakken og Thea Johnsen Tekst: Thea Johnsen

Portrettbilde: Hege E. Mohn

Bilde: Kristin Høines


Les mer om oss på Sagatun.no


205 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page