top of page
  • Thea Johnsen og Stine Kristinsdatter

Intervju med Carl Sørum.

Updated: Feb 20

Stilling - Prosjektleder for fysisk aktivitet og friluftsliv for alle. - Arbeidsleder for dem som kommer hit for å ha arbeidstrening, eller de som kommer hit for å få struktur på hverdagen sin.

Bakgrunn

Jeg er Hamargutt, og jeg er egentlig restaurantmann. Jeg har jobbet i hotell- og restaurantbransjen i 22 år. Så gikk jeg på en smell med ryggen og ønsket meg omskolering, men det fikk jeg aldri den gangen. Da måtte jeg begynne å jobbe i noe annet, og da jobbet jeg innenfor klær og sko hos Ulven i Brumunddal. Så etter hvert begynte jeg for meg selv med klær og sko på Vikasenteret i Ottestad. Der var jeg helt til det sa pang i ryggen igjen. Da ble det et opphold på Hernes institutt i åtte uker, og da endte det med at jeg fikk omskolering.

Fra arbeidspraksis til ansatt

Jeg satte meg på høgskolebenken i en alder av 51 år. Da tok jeg en fri bachelor, kan du si. Ett år med sosiologi, ett år med kulturprosjektledelse og ett år med friluftsliv. Det gjorde jeg da mens jeg var på Sagatun i arbeidspraksis og jeg hadde butikker i Ottestad. For jeg kunne jo ikke bare legge ned den. Så det var en ganske heftig periode, men det gikk det. Da jeg var ferdig på høgskolen i 2014 så fikk jeg meg jobb på en privat barnevernsinstitusjon i en delstilling. Så fikk jeg tilbud her på Sagatun i 80% stilling i utgangspunktet, men stillingen ble fort endret til 100%. Derfor er jeg her i dag.

Friluftsliv er en stor del av jobben min, hvor jeg planlegger ukentlige turer. Turene er i nærområdet til regionen. Disse er at vi er på dagsturer, og så planlegger jeg lengre turer. Vi har som mål å ha fire overnattingsturer i året, med fokus på hver av årstidene. Vår, sommer, høst og vinter. I tillegg har vi samarbeidsprosjekter opp mot kommunen og Kulturnettverket, som jeg da får mye ansvar for fordi jeg er friluftsmann. Så jobber jeg mye med de som trenger arbeidstrening og har behov for struktur i hverdagen. Jeg er litt sånn potet og er litt hendig sjøl, så jeg driver litt med fysisk arbeid. Det kan være litt maling, litt snekring eller vedhogst. Jeg har jo tilbudt motorsagkurs til flere her. Det å jobbe på Sagatun gjør at jeg står friere til å jobbe slik det passer meg. I den forrige jobben var det ikke tilrettelagt for at jeg kunne ha den jobben med min fysikk så her sånn står jeg litt friere, og friluftsliv er jo veldig bra for både kropp og sjel. Så trener vi litt da. Det er jeg som er kontaktperson for den fysiske treningen vi har nede på Espern som vi har to ganger i uka.

Jeg synes det er helt gull å jobbe med mennesker, når jeg kan se at folk vokser gjennom å være her på Sagatun. Vi har jo gjort noen sånne gjennomganger av hva vi har fått til. Så i perioden 2019-2020 tok vi en opptelling av de som vi hadde som brukere her. Vi har jo som mål om å få folk ut i jobb eller i utdanning. Bare i den perioden hadde vi rundt 25 brukere som kom seg ut i skole eller jobb, og da har du fått til noe tenker jeg da. Friluftsliv gir brukerne så mye. Vi har masse sitater på hva det gir folk. Akkurat det her med friluftsliv ligger det veldig mange forskningsrapporter på hva det gjør med den psykiske helsa til den enkelte. Ikke bare den psykiske, men den fysiske helsa også. Det er ikke alle som er der at de bruker friluftslivet noe særlig, men gjennom her så er de med på friluftturer. Så finner de tryggheten til å kanskje ta seg en tur alene, sånn som nå på våren når bekken begynner å sildre litt og du hører fuglekvitter. Å føle på den roen, det er så godt og det gir deg noe. Føle på stillheten, høre på og føle naturen.

Vi har jo vært på masse fine turer. Vi har vært på ferietur med brukerne her til Ålesund og det ble veldig bra. Dette kom til av at jeg har en gammel kamerat som har en fiskeskøyte som er gjort om til passasjerbåt. Det var snakk om å ta en tur på bare et par dager. Det er veldig langt å kjøre for kun et par dager, så Brukerstyret tok tak i det og laget en sommerferietur oppi der. Der hadde jeg ansvaret sammen med Brukerstyret for å arrangere turen. Så har vi vært på hvor vi skal gå Skagsvola i Trysil. Vi fikk tilskudd fra Statsforvalteren, så da fikk vi bo på hotellet. Det var en kjempebra tur!


Bildetekst: Carl på toppen av Skagsvola i Trysil.


Hobbyer

Hobbyen min er friluftsliv. Jeg har egentlig holdt på med det fra jeg var guttungen sjøl. Da var jeg med spesielt bestefar ut for å fiske og jakte. Nå får jeg mye av friluftsliv gjennom jobben, men på fritiden er det også det. Jeg har en fast kompisgjeng som er på fisketur hvert år, og et jaktlag som jakter sammen hvert år. Så går jeg på egenhånd hvor jeg jakter og fisker. I hovedsak så jakter jeg småvilt, og da fugl. Jeg har jo en fuglebikkje, så vi jakter storfugl, tiur, røy, orrfugl og rype. i tillegg til rådyr. Jeg jakter hare i ny og ne. Så har jeg fire barnebarn. To som dessverre bor langt unna, de bor på Tenerife med datteren min som har bodd der i syv-åtte år. Så har jeg to sønner i Vestfold, som har hver sin jente. Så det er veldig stas!

Råd til andre

Et godt sitat var det en som kom med engang: «friluftsliv – det skulle vært på grønn resept». Det synes jeg er et godt sitat. Jeg tenker at folk burde prøve ut våre aktiviteter. Da snakker jeg ikke bare om friluftsliv, men generelt om de aktivitetene vi har her på huset. Prøv det ut og prøv flere ting. Finn ut det som passer for deg. Friluftsliv passer ikke for alle, men for veldig mange. Kreativt verksted passer ikke for alle, men for veldig mange. Et annet råd er at de som kommer hit til Sagatun, mange skal favne om alt med en gang. Da er jeg litt frampå og sier at nå kan vi roe ned litte grann. Start heller litt nedpå og bygg sakte oppover. De som starter på toppen går ofte på en smell, det er erfaringa. Det er mitt råd.


Takk for intervjuet!


Intervju: Thea Johnsen og Stine Kristinsdatter Tekst: Stine Kristinsdatter Portrettbilde: Hege E. Mohn Bilde: Privat


Les mer om oss på Sagatun.no 106 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page